Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο Ευαισθητοποίησης στην Πρώιμη Παρέμβαση για οικογένειες με παιδιά 0-5 ετών

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου οργανώνει Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο Ευαισθητοποίησης στην Πρώιμη Παρέμβαση για οικογένειες με παιδιά 0-5 ετών

Σκοπός: Αξιοποιώντας την ψυχαναλυτική και αναπτυξιακή θεωρία, το σεμινάριο προσφέρει την εμβάθυνση στην κατανόηση των αναγκών των βρεφών, των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους και την ανάδειξη της σημασίας των πρωταρχικών σχέσεων. Μέσω θεωρητικών και βιωματικών μαθημάτων, οξύνεται η αναγνώριση των παραγόντων που προάγουν την υγιή συναισθηματική εξέλιξη των βρεφών και των νηπίων αλλά και των δυσλειτουργιών που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας.

Δομή: Το σεμινάριο έχει διττό χαρακτήρα με ένα θεωρητικό και ένα βιωματικό μέρος

  • Θεωρητικό σεμινάριο με θέμα το αναπτυσσόμενο βρέφος μέσα στο πλέγμα των πρωταρχικών σχέσεων, με θεωρητικές αναφορές στις σύγχρονες ψυχαναλυτικές θεωρίες της ανάπτυξης (M. Klein, D.W. Winnicott, W. R. Bion), στη θεωρία του δεσμού (Attachment theory) και στις πρόσφατες θεωρίες της βρεφικής αναπτυξιακής ψυχολογίας (D. Stern, C. Trevarthen, T.B. Brazelton).

  • Βιωματικό σεμινάριο: Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρατήρησης και εφαρμογή τους στο εργασιακό πλαίσιο, με στόχο την κατανόηση της διάδρασης στην επαγγελματική λειτουργία.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που έχουν ως αντικείμενο εργασίας τα παιδιά και τις οικογένειές τους (ψυχολόγους, ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, νοσηλευτές κτλ), αλλά και σε όσους έχουν ένα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του παιδιού μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και την ομάδα των συνομηλίκων.

Διάρκεια: Οι 9 διαδικτυακές συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο, πρωινά Σαββάτου, 9.30-12.00, με έναρξη τον Φεβρουάριο 2021 στις ακόλουθες ημερομηνίες: 6/2, 20/2, 6/3, 20/3, 3/4, 17/4, (διακοπές Πάσχα), 15/5, 29/5, 12/6.

Η σεμιναριακή ομάδα θα είναι κλειστή, ολιγομελής και για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος 270 Ευρώ.

Με την ολοκλήρωση χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης

Συντονισμός σεμιναρίου: Έφη Λάγιου–Λιγνού, Αιμιλία Μπαρτζώκη, Μαρία Τσελίκα, Σοφία Χασιλίδη

__________________________________________________________________

Για περαιτέρω πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: info@psychoanalysis-child.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραγωγή του /ρ/

Συχνά τα παιδιά αντικαθιστούν στην ομιλία τους το φώνημα - ήχο /ρ/ με το φώνημα - ήχο /λ/. Ορισμένα παιδιά, μάλιστα, δεν μπορούν να διακρίνουν ακουστικά τους δύο ήχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενίσχυση της ικανότητας ακουστικής διάκρισης των ήχων /ρ/-/λ/, που επιτρέπει στο παιδί να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των φωνημάτων, είναι απαραίτητο στάδιο της λογοθεραπευτικής παρέμβασης που στοχεύει στη σωστή παραγωγή του φωνήματος /ρ/ (Bowen, 2015). Το παραπάνω σκίτσο, αγαπημένο πολλών παιδιών, απεικονίζει τις δυσκολίες των παιδιών, αλλά και φυσικά ,την ελπίδα της θεραπείας!      Αιμιλία Καββαδά  Λογοθεραπεύτρια, M.Ed.                                                                                                                                Bowen, C. (2015). Children's speech sound disorders. (2nd ed.) Chichester: Wiley-Blackwell, Wiley.

Εικόνες δράσης

    Οι εικόνες δράσης είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο αξιολόγησης δύο τομέων της γλώσσας: πρώτον, της μορφοσύνταξης, εξετάζοντας τη γραμματική επάρκεια των φράσεων που λέει το παιδί και δεύτερον, της πραγματολογίας, εξετάζοντας την πληροφοριακή επάρκεια, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας που κάνει το παιδί ώστε να μεταδώσει πληροφορίες. Η ολιγόλεπτη χορήγησή της δοκιμασίας καθιστά εφικτή την αξιολόγηση σε πληθυσμούς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα.     Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ σημαντικό διότι η αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχει αδιαμφισβήτητη σημασία για την σχολική τους πρόοδο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό πολλά είδη μαθησιακών δυσκολιών αποδίδονται σήμερα στην ύπαρξη γλωσσικών δυσκολιών.      Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των γλωσσικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ή τη μείωση των προβλημάτων αυτών. 

Το γλωσσικό πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ

ζώο             γουρούνι         πρόβατο          αγελάδα           γάτα                                  Εικόνα 1. Νοήματα του προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ                          H ομιλία χρησιμεύει στο να μεταφέρουμε επικοινωνιακά μηνύματα σε άλλους ανθρώπους: να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μας και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Η ομιλία συνήθως συνοδεύεται από μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου. Αναπτυξιακά τα βρέφη, πριν καν πουν τις πρώτες λέξεις τους κατανοούν και εκφράζουν μηνύματα αρχικά με χειρονομίες, χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακές λειτουργίες. Η διαδικασία αυτή εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και το μετατρέπει σε εκφραστικό.     Το πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ στο οποίο έχω εκπαιδευτεί  είναι ένα επικοινωνιακό - γλωσσικό πρόγραμμα που είναι εξαιρετικά ευέλικτο απευθύνεται σε άτομα που εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών δυσκολιών (για παράδειγμα γλωσσική καθυστέρηση, γλωσσική διαταραχή, διαταρα