Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές για το διάβασμα στο σπίτι: Παιδιά με αλλά και χωρίς δυσκολίες στη συγκέντρωση προσοχής

 
     Η οργάνωση του διαβάσματος στο σπίτι είναι ένα συχνά πολύ δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ο γονιός και που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή πορεία του παιδιού στο σχολείο.
    Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν γονείς παιδιών με αλλά και χωρίς δυσκολίες συγκέντρωσης της προσοχής.
  • Καθιερώστε μία ρουτίνα για το διάβασμα. Το διάβασμα πρέπει να γίνεται την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο καθημερινά. 
  • Ο χώρος πρέπει να έχει ησυχία. Η τηλεόραση, το ράδιο ακόμη και το παράθυρο πρέπει να είναι κλειστά.
  • Το γραφείο ή το τραπέζι στο οποίο διαβάζει το παιδί πρέπει να έχει πάνω μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα.
  • Προγραμματίστε τακτικά διαλείμματα για να μπορεί το παιδί να σηκώνεται από τη θέση του, να πιει νερό, να πάει στην τουαλέτα, να φάει κάτι. Τα τακτικά διαλείμματα είναι απαραίτητα ώστε να καλυφθεί η ανάγκη του παιδιού για κίνηση πριν προκύψει και γίνει εμπόδιο στη μελέτη του.
  • Έχετε κοντά στο παιδί το πρόγραμμα της επόμενης μέρας για να γνωρίζει τι πρέπει να διαβάσει.
                                         
  • Ξεκινήστε από τα δύσκολα μαθήματα και τις δύσκολες εργασίες και αφήστε τις εύκολες εργασίες για το τέλος που το παιδί θα είναι πιο κουρασμένο.
  • Επιτρέψτε στο παιδί να κάνει την ανάγνωση όρθιο αν αυτό το βοηθάει.
  • Θυμίστε στο παιδί να βάζει στην τσάντα του τα βιβλία και τα τετράδια των μαθημάτων των οποίων έχει ολοκληρώσει τη μελέτη
  • Βοηθήστε το ώστε να αναλάβει σταδιακά την ευθύνη της οργάνωσης της σχολικής του τσάντας.
  • Αναφέρετε στο παιδί την ώρα δείχνοντάς του στο ρολόι τι ώρα είναι όταν ξεκινά την εργασία του και που θα είναι οι δείκτες όταν θα κάνει διάλειμμα. Αυτό βοηθά στην καλλιέργεια της αντίληψης του χρόνου.
  • Θέστε τα όρια στο παιδί όταν χρειάζεται με σύντομες, ευγενικές φράσεις.
  • Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε θετικές προτάσεις ώστε να ενθαρρύνετε το παιδί "Χαίρομαι που τελείωσες την εργασία σου.", "Μπράβο που κοίταξες το ρολόι πριν σηκωθείς ", "Είμαι χαρούμενη/ος που διάβασες τόσο όμορφα την ανάγνωση σου".
  • Αποδεχτείτε ότι το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται κάποιες φορές και ενισχύστε θετικά κάθε προσπάθειά του.
     Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει εξ αρχής τη μελέτη με θετικό τρόπο. Η θετική αντιμετώπιση της μελέτης και η σταδιακή αυτονομία που θα αποκτά στην ολοκλήρωση της μελέτης θα αυξήσουν τα κίνητρα του παιδιού για να διαβάσει τα μαθήματά του.

 Αιμιλία Καββαδά
Λογοθεραπεύτρια, Μ.Ed.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑνΟμιΛο 4 - Τεστ ανίχνευσης διαταραχών λόγου και ομιλίας

Το ΑνΟμιΛο 4 (Ανίχνευση διαταραχών Ομιλίας και Λόγου για παιδιά 4 χρονών) είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στον ειδικό να πραγματοποιήσει ένα γρήγορο έλεγχο της ομιλίας, του λόγου, της φωνής και της ροής της ομιλίας παιδιών ηλικίας 3;9 έως 4;6 ετών. Μέσω του ΑνΟμιΛο 4, ο ειδικός, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να μάθει αν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες και αν πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης λογοθεραπευτική αξιολόγηση.  Επίσης, οι γονείς με το ΑνΟμιΛο 4 ενημερώνονται για την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού τους και παίρνουν συμβουλές για να λειτουργούν ως απλή και σταθερή βάση ερεθισμάτων στο παιδί τους.

Εικόνες δράσης

    Οι εικόνες δράσης είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο αξιολόγησης δύο τομέων της γλώσσας: πρώτον, της μορφοσύνταξης, εξετάζοντας τη γραμματική επάρκεια των φράσεων που λέει το παιδί και δεύτερον, της πραγματολογίας, εξετάζοντας την πληροφοριακή επάρκεια, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας που κάνει το παιδί ώστε να μεταδώσει πληροφορίες. Η ολιγόλεπτη χορήγησή της δοκιμασίας καθιστά εφικτή την αξιολόγηση σε πληθυσμούς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα.     Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ σημαντικό διότι η αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχει αδιαμφισβήτητη σημασία για την σχολική τους πρόοδο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό πολλά είδη μαθησιακών δυσκολιών αποδίδονται σήμερα στην ύπαρξη γλωσσικών δυσκολιών.      Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των γλωσσικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ή τη μείωση των προβλημάτων αυτών....

Το γλωσσικό πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ

ζώο             γουρούνι         πρόβατο          αγελάδα           γάτα                                  Εικόνα 1. Νοήματα του προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ                          H ομιλία χρησιμεύει στο να μεταφέρουμε επικοινωνιακά μηνύματα σε άλλους ανθρώπους: να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μας και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Η ομιλία συνήθως συνοδεύεται από μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου. Αναπτυξιακά τα βρέφη, πριν καν πουν τις πρώτες λέξεις τους κατανοούν και εκφράζουν μηνύματα αρχικά με χειρονομίες, χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακές λειτουργίες. Η διαδικασία αυτή εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και το μετατρέπει σε εκφραστικό.     Το πρόγ...