Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς τα πέρασες στο σχολείο;

    Πολύ συχνά τα παιδιά τα παιδιά με ή χωρίς γλωσσικές δυσκολίες δεν απαντούν στην ερώτηση "Πώς τα πέρασες στο σχολείο;" 
    Για να τα παρακινήσουμε να απαντούν στην ερώτησή μας, μπορούμε, αρχικά για κάποιες μέρες, να λέμε εμείς πώς περάσαμε τη μέρα μας, δίνοντας στα παιδιά ένα γλωσσικό πρότυπο να ακολουθήσουν, όταν εκείνα θα είναι έτοιμα. Αργότερα, μπορούμε να αρχίσουμε ένα παιχνίδι: "Θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Ο καθένας με τη σειρά του θα λέει κάτι που έκανε σήμερα. Θα αρχίσω εγώ πρώτη. Σήμερα το πρωί, ήπια καφέ και έφαγα δύο κουλουράκια στη δουλειά. Η σειρά σου!" Ακόμη κι αν το παιδί απαντήσει μονολεκτικά, συνεχίζουμε με τη δική μας σειρά. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρουμε σταθερά ένα γλωσσικό πρότυπο στα παιδιά.
    Είναι σημαντικό να μην κατακλύζουμε τα παιδιά με ερωτήσεις, γιατί αγχώνονται και είναι πιθανό να μη θέλουν να συνεχίσουν την αλληλεπίδραση. 

Αιμιλία Καββαδά
Λογοθεραπεύτρια
Μ.Εd. Στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑνΟμιΛο 4 - Τεστ ανίχνευσης διαταραχών λόγου και ομιλίας

Το ΑνΟμιΛο 4 (Ανίχνευση διαταραχών Ομιλίας και Λόγου για παιδιά 4 χρονών) είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στον ειδικό να πραγματοποιήσει ένα γρήγορο έλεγχο της ομιλίας, του λόγου, της φωνής και της ροής της ομιλίας παιδιών ηλικίας 3;9 έως 4;6 ετών. Μέσω του ΑνΟμιΛο 4, ο ειδικός, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να μάθει αν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες και αν πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης λογοθεραπευτική αξιολόγηση.  Επίσης, οι γονείς με το ΑνΟμιΛο 4 ενημερώνονται για την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού τους και παίρνουν συμβουλές για να λειτουργούν ως απλή και σταθερή βάση ερεθισμάτων στο παιδί τους.

Εικόνες δράσης

    Οι εικόνες δράσης είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο αξιολόγησης δύο τομέων της γλώσσας: πρώτον, της μορφοσύνταξης, εξετάζοντας τη γραμματική επάρκεια των φράσεων που λέει το παιδί και δεύτερον, της πραγματολογίας, εξετάζοντας την πληροφοριακή επάρκεια, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας που κάνει το παιδί ώστε να μεταδώσει πληροφορίες. Η ολιγόλεπτη χορήγησή της δοκιμασίας καθιστά εφικτή την αξιολόγηση σε πληθυσμούς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα.     Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ σημαντικό διότι η αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχει αδιαμφισβήτητη σημασία για την σχολική τους πρόοδο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό πολλά είδη μαθησιακών δυσκολιών αποδίδονται σήμερα στην ύπαρξη γλωσσικών δυσκολιών.      Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των γλωσσικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ή τη μείωση των προβλημάτων αυτών....

Το γλωσσικό πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ

ζώο             γουρούνι         πρόβατο          αγελάδα           γάτα                                  Εικόνα 1. Νοήματα του προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ                          H ομιλία χρησιμεύει στο να μεταφέρουμε επικοινωνιακά μηνύματα σε άλλους ανθρώπους: να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μας και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Η ομιλία συνήθως συνοδεύεται από μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου. Αναπτυξιακά τα βρέφη, πριν καν πουν τις πρώτες λέξεις τους κατανοούν και εκφράζουν μηνύματα αρχικά με χειρονομίες, χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακές λειτουργίες. Η διαδικασία αυτή εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και το μετατρέπει σε εκφραστικό.     Το πρόγ...