Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαδικτυακές συνεδρίες λογοθεραπείας

    Οι διαδικτυακές συνεδρίες λογοθεραπείας μου δίνουν τη δυνατότητα ως λογοθεραπεύτρια να πραγματοποιήσω  τις συνεδρίες μου με τον ενήλικα ή με το παιδί μέσα από τον υπολογιστή, ενώ βρισκόμαστε σε διαφορετικό μέρος. Οι διαδικτυακές συνεδρίες παρέχουν ευελιξία και εξοικονόμηση χρόνου και αποτελούν μία προτεινόμενη λύση στην περίπτωση που οι θεραπευόμενοι (ενήλικες ή παιδιά) ζουν μακριά από το γραφείο μου.

    Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, η ποιότητα των διαδικτυακών λογοθεραπευτικών συνεδριών δεν διαφοροποιείται και οι υπηρεσίες είναι οι ίδιες με εκείνες που θα παρέχονταν αν ο λογοθεραπευτής και ο θεραπευόμενος βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές επικοινωνίας προσφέρουν επιπροσθέτως των βιντεοκλήσεων πολλές δυνατότητες που εμπλουτίζουν σημαντικά τη διαδικτυακή συνεδρία και την κάνουν να προσομοιάζει τη διά ζώσης συνεδρία. 

    Οι διαδικτυακές συνεδρίες λογοθεραπείας με ενήλικες είναι εφικτές αν υπάρχει εξοικείωση του ενήλικα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και ανάλογα με τις δυσκολίες που παρουσιάζει στην επικοινωνία, στον προφορικό ή/και στον γραπτό λόγο.

    Το αν θα ξεκινήσω διαδικτυακές συνεδρίες λογοθεραπείες με ένα παιδί, εξαρτάται από την ηλικία του, από την εξοικείωση του με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και από τις δυσκολίες που παρουσιάζει στην επικοινωνία, στον προφορικό ή/και στον γραπτό λόγο. Πριν την έναρξη των διαδικτυακών συνεδριών, εγώ μαζί με τους γονείς και το παιδί θέτουμε κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ώστε να διεξάγονται σωστά οι συνεδρίες.

    Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, κυρίως μετά την πρώτη καραντίνα εξαιτίας του COVID-19, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των διαδικτυακών συνεδριών λογοθεραπείας είναι αναμφισβήτητη, αλλά προϋποθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση του θεραπευτή και την απαραίτητη προσαρμογή του λογοθεραπευτικού υλικού.

Αιμιλία Καββαδά

Λογοθεραπεύτρια

M.Ed. Στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑνΟμιΛο 4 - Τεστ ανίχνευσης διαταραχών λόγου και ομιλίας

Το ΑνΟμιΛο 4 (Ανίχνευση διαταραχών Ομιλίας και Λόγου για παιδιά 4 χρονών) είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στον ειδικό να πραγματοποιήσει ένα γρήγορο έλεγχο της ομιλίας, του λόγου, της φωνής και της ροής της ομιλίας παιδιών ηλικίας 3;9 έως 4;6 ετών. Μέσω του ΑνΟμιΛο 4, ο ειδικός, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να μάθει αν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες και αν πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης λογοθεραπευτική αξιολόγηση.  Επίσης, οι γονείς με το ΑνΟμιΛο 4 ενημερώνονται για την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού τους και παίρνουν συμβουλές για να λειτουργούν ως απλή και σταθερή βάση ερεθισμάτων στο παιδί τους.

Εικόνες δράσης

    Οι εικόνες δράσης είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο αξιολόγησης δύο τομέων της γλώσσας: πρώτον, της μορφοσύνταξης, εξετάζοντας τη γραμματική επάρκεια των φράσεων που λέει το παιδί και δεύτερον, της πραγματολογίας, εξετάζοντας την πληροφοριακή επάρκεια, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας που κάνει το παιδί ώστε να μεταδώσει πληροφορίες. Η ολιγόλεπτη χορήγησή της δοκιμασίας καθιστά εφικτή την αξιολόγηση σε πληθυσμούς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα.     Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ σημαντικό διότι η αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχει αδιαμφισβήτητη σημασία για την σχολική τους πρόοδο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό πολλά είδη μαθησιακών δυσκολιών αποδίδονται σήμερα στην ύπαρξη γλωσσικών δυσκολιών.      Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των γλωσσικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ή τη μείωση των προβλημάτων αυτών....

Το γλωσσικό πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ

ζώο             γουρούνι         πρόβατο          αγελάδα           γάτα                                  Εικόνα 1. Νοήματα του προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ                          H ομιλία χρησιμεύει στο να μεταφέρουμε επικοινωνιακά μηνύματα σε άλλους ανθρώπους: να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μας και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Η ομιλία συνήθως συνοδεύεται από μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου. Αναπτυξιακά τα βρέφη, πριν καν πουν τις πρώτες λέξεις τους κατανοούν και εκφράζουν μηνύματα αρχικά με χειρονομίες, χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακές λειτουργίες. Η διαδικασία αυτή εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και το μετατρέπει σε εκφραστικό.     Το πρόγ...