Η Δυσλεξία είναι μία μαθησιακή δυσκολία που εκδηλώνεται κυρίως στην ανάπτυξη της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας. Η Δυσλεξία υπάρχει από τη γέννηση του παιδιού και διαρκεί σε όλη του τη ζωή. Δεν θεραπεύεται πλήρως...
ΑΛΛΑ
...με κατάλληλη παρέμβαση και κατάλληλες εξατομικευμένες παιδαγωγικές μεθόδους ελαχιστοποιούνται τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τα δυσλεξικά παιδιά και τα εμποδίζουν να λειτουργούν άνετα στο σχολείο.
Με στόχο την παρέμβαση στις δυσκολίες της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας δυσλεξικών παιδιών, από το 2004 έχω εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης δυσλεξίας της Δώρας Μαυρομμάτη από την ίδια. Από τότε έχω εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό με δεκάδες παιδιά διαφορετικών ηλικιών καθώς και με δύο ενήλικες.
Το πρόγραμμα αντιμετώπισης δυσλεξίας της Δώρας Μαυρομμάτη περιλαμβάνει:
- την Εικονογραφική Μέθοδο για τη διδασκαλία των γραμμάτων,
- τη Συλλαβική Μέθοδο για τη διδασκαλία Πρώτης Ανάγνωσης και Γραφής,
- την Εικονογραφική μέθοδο για τη διδασκαλία της ορθογραφίας,
- τη Γλωσσολογική μέθοδο για τη διδασκαλία της ορθογραφίας.
Εικονογραφική Μέθοδος για τη διδασκαλία της ορθογραφίας
Στην Εικονογραφική Μέθοδο «Μαυρομμάτη» για τη διδασκαλία της θεματικής ορθογραφίας τα δύσκολα γράμματα (υ, η ει, οι, μμ κ.τ.λ.) γίνονται ζωγραφιά-εικονογράφημα και απεικονίζουν αυτό που λέει η λέξη (φωλιά-στο ωμέγα έχουμε ζωγραφίσει μία φωλιά) ή συνδέουν τη ζωγραφιά με τη σημασία της λέξης (πλήθος- στο ήτα έχουμε ζωγραφίσει μία τραγουδίστρια που την παρακολουθεί το πλήθος). Τα παιδιά με δυσλεξία συγκρατούν ευκολότερα στη μνήμη τους εικόνες. Για τον λόγο αυτό, τα εικονογραφήματα τα βοηθούν εύκολα, διασκεδαστικά και αποτελεσματικά στην απομνημόνευση της σωστής ορθογραφίας κάθε λέξης.
Στις λέξεις «φωλιά», «Άνοιξη», «γλυκό», τα «δύσκολα» γράμματα ζωγραφίζονται σύμφωνα με τη σημασία της κάθε λέξης.
Σύμφωνα με τους κανόνες τους οποίους τα παιδιά μαθαίνουν αμέσως, το γράμμα «υ» σχεδιάζεται συνήθως σαν το κάτω μέρος του κεφαλιού ενός άντρα και το γράμμα «η» σαν την αλογοουρά μίας γυναίκας.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου