Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δυσκολίες μάθησης: Πως αξιολογούνται οι γνώσεις ενός παιδιού με βάση τα στάδια της μάθησης;

Η αξιολόγηση των δυσκολιών μάθησης ενός παιδιού συχνά αφορά το αν το παιδί κατέχει ή όχι διάφορες γνώσεις ή δεξιότητες όπως είναι η ανάγνωση και η ορθογραφία. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν κι άλλα στάδια ανάμεσα στην αρχική επαφή του μαθητή με μία συγκεκριμένη γνώση ή δεξιότητα μέχρι την αυτοματοποιημένη χρήση της αποκτημένης γνώσης ή δεξιότητας σε κάθε πλαίσιο και για κάθε σκοπό. 
Η μαθησιακή πορεία, λοιπόν, διακρίνεται στα ακόλουθα στάδια: 
α) στο στάδιο της απόκτησης, κατά το οποίο ο μαθητής έρχεται σε επαφή με τη γνώση ή τη δεξιότητα με στόχο την επίτευξη ακρίβειας στη χρήση της, 
β) στο στάδιο της ευχέρειας, κατά το οποίο ο μαθητής διατηρεί την ακρίβεια και στοχεύει στην αύξηση της ταχύτητας χρήσης της γνώσης ή της δεξιότητας, 
γ) στο στάδιο της διατήρησης, κατά το οποίο ο μαθητής εξακολουθεί να έχει ακρίβεια και ταχύτητα στη χρήση της διδαγμένης γνώσης ή δεξιότητας χωρίς να έχει μεσολαβήσει πρόσθετη διδασκαλία ή ενίσχυση, 
δ) στο στάδιο της γενίκευσης, κατά το οποίο ο μαθητής εφαρμόζει τις αποκτημένες γνώσεις και δεξιότητες σε νέα πλαίσια και καταστάσεις, και 
ε) στο στάδιο της προσαρμογής, κατά το οποίο ο μαθητής χρησιμοποιεί τις αποκτημένες γνώσεις και δεξιότητες με τις απαραίτητες προσαρμογές με στόχο την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητάς του. Το στάδιο αυτό αφορά την αυτοματοποίηση της γνώσης ή της δεξιότητας (Αγαλιώτης, 2011).  
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δυσκολιών μάθησης, είναι απαραίτητο ο ειδικός να αξιολογήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το παιδί προκειμένου να σχεδιάσει το καταλληλότερο για το συγκεκριμένο παιδί εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης.

Αγαλιώτης Ι. (2011). Εκπαιδευτική αξιολόγηση μαθητών με δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής. Το αξιολογικό σύστημα μαθησιακών αναγκών. Αθήνα: Γρηγόρης.


Αιμιλία Καββαδά
Λογοθεραπεύτρια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραγωγή του /ρ/

Συχνά τα παιδιά αντικαθιστούν στην ομιλία τους το φώνημα - ήχο /ρ/ με το φώνημα - ήχο /λ/. Ορισμένα παιδιά, μάλιστα, δεν μπορούν να διακρίνουν ακουστικά τους δύο ήχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενίσχυση της ικανότητας ακουστικής διάκρισης των ήχων /ρ/-/λ/, που επιτρέπει στο παιδί να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των φωνημάτων, είναι απαραίτητο στάδιο της λογοθεραπευτικής παρέμβασης που στοχεύει στη σωστή παραγωγή του φωνήματος /ρ/ (Bowen, 2015). Το παραπάνω σκίτσο, αγαπημένο πολλών παιδιών, απεικονίζει τις δυσκολίες των παιδιών, αλλά και φυσικά ,την ελπίδα της θεραπείας!      Αιμιλία Καββαδά  Λογοθεραπεύτρια, M.Ed.                                                                                                                                Bowen, C. (2015). Children's speech sound disorders. (2nd ed.) Chichester: Wiley-Blackwell, Wiley.

Εικόνες δράσης

    Οι εικόνες δράσης είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο αξιολόγησης δύο τομέων της γλώσσας: πρώτον, της μορφοσύνταξης, εξετάζοντας τη γραμματική επάρκεια των φράσεων που λέει το παιδί και δεύτερον, της πραγματολογίας, εξετάζοντας την πληροφοριακή επάρκεια, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας που κάνει το παιδί ώστε να μεταδώσει πληροφορίες. Η ολιγόλεπτη χορήγησή της δοκιμασίας καθιστά εφικτή την αξιολόγηση σε πληθυσμούς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα.     Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ σημαντικό διότι η αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχει αδιαμφισβήτητη σημασία για την σχολική τους πρόοδο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό πολλά είδη μαθησιακών δυσκολιών αποδίδονται σήμερα στην ύπαρξη γλωσσικών δυσκολιών.      Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των γλωσσικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ή τη μείωση των προβλημάτων αυτών. 

Παραμύθι για τα παιδιά που φορούν γυαλιά

           Τα παραμύθια έχουν πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γονείς, τους θεραπευτές και τους εκπαιδευτικούς σε πολλές περιπτώσεις. Μία συχνή περίπτωση είναι όταν το παιδί βρίσκει δύσκολο να διαχειριστεί νέες καταστάσεις, όπως το να φορέσει γυαλιά ή να πάει σχολείο. Μπορούμε, τότε, να το προετοιμάσουμε διαβάζοντας του βιβλία που μιλούν για ήρωες (παιδιά ή ζώα) που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις.       Στο παρακάτω βίντεο η συγγραφέας  παιδικής λογοτεχνίας Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη διαβάζει το παραμύθι της Ένα λιοντάρι με γυαλιά, στο οποίο διηγείται πόσο σημαντικό είναι να φορούν γυαλιά όλοι όσοι τα χρειάζονται και πως όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να συμπεριφέρονται σε όσους φορούν γυαλιά. Αιμιλία Καββαδά Λογοθεραπεύτρια M.Ed.