Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι κάνει την λογοθεραπεία των παιδιών ξεχωριστή και μοναδική;

Η κλινική μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τη λογοθεραπεία των παιδιών μοναδική και ξεχωριστή. 
Όπως αναφέρει η Ann Kummer:

  1. Τα παιδιά δεν είναι απλά μικροί ενήλικες. Τα παιδιά δε σκέφτονται ούτε ενεργούν σαν ενήλικες. Ο λογοθεραπευτής πρέπει να έχει ανοχή, επιμονή και υπομονή για να είναι αποτελεσματικός.
  2. Υπάρχουν αναπτυξιακές διαφορές. Οι επικοινωνιακές ικανότητες των ενηλίκων δεν μεταβάλλονται με την ηλικία. Όσον αφορά τα παιδιά, όμως, αυτό που είναι φυσιολογικό σε μία ηλικία δεν είναι σε μία άλλη. Ο λογοθεραπευτής που ασχολείται με παιδιά, λοιπόν, πρέπει να είναι ειδικός στη λογοθεραπεία αλλά και στη φυσιολογική ανάπτυξη. 
  3. Θέλω μόνο να παίξω! Εάν τα παιδιά δεν διασκεδάζουν, δεν θα είναι συνεργάσιμα. Επομένως, ο λογοθεραπευτής πρέπει να βρει τρόπο να παρακινεί το παιδί κάνοντας τη λογοθεραπεία παιχνίδι, χρησιμοποιώντας ή κατασκευάζοντας παιχνίδια και κάνοντας προσαρμογές για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του παιδιού. 
  4. Ένα μέγεθος δεν είναι κατάλληλο για όλα τα παιδιά. Ο χώρος της λογοθεραπείας πρέπει να προσαρμόζεται και να έχει καθίσματα και τραπεζάκια διαφόρων μεγεθών καθώς και χαλάκια στο πάτωμα επιλεγμένα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικές ανάγκες.
  5. Πόση αντοχή έχουν; Ο λογοθεραπευτής πρέπει να βοηθάει το παιδί να συγκεντρώνει αποτελεσματικά την προσοχή του στις ποικίλες δραστηριότητες και να εναλλάσσει το επίπεδο δυσκολίας και τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σύμφωνα με το κάθε παιδί.
  6. Είναι μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Όταν δουλεύεις με ένα παιδί, πρέπει να συνεργάζεσαι συστηματικά και με την οικογένειά του.

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και διαφορετικό. Ο λογοθεραπευτής πρέπει να είναι ικανός να αξιολογήσει τις ατομικές δυσκολίες αλλά και δυνατότητες κάθε παιδιού. Αυτό θα του επιτρέψει να δομήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες κάθε παιδιού, με στόχο να μπορέσει το παιδί να αξιοποιήσει και να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του.




Μετάφραση και προσαρμογή: Αιμιλία Καββαδά 
                                               Λογοθεραπεύτρια 
                               M. Ed. Στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑνΟμιΛο 4 - Τεστ ανίχνευσης διαταραχών λόγου και ομιλίας

Το ΑνΟμιΛο 4 (Ανίχνευση διαταραχών Ομιλίας και Λόγου για παιδιά 4 χρονών) είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στον ειδικό να πραγματοποιήσει ένα γρήγορο έλεγχο της ομιλίας, του λόγου, της φωνής και της ροής της ομιλίας παιδιών ηλικίας 3;9 έως 4;6 ετών. Μέσω του ΑνΟμιΛο 4, ο ειδικός, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να μάθει αν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες και αν πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης λογοθεραπευτική αξιολόγηση.  Επίσης, οι γονείς με το ΑνΟμιΛο 4 ενημερώνονται για την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού τους και παίρνουν συμβουλές για να λειτουργούν ως απλή και σταθερή βάση ερεθισμάτων στο παιδί τους.

Εικόνες δράσης

    Οι εικόνες δράσης είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο αξιολόγησης δύο τομέων της γλώσσας: πρώτον, της μορφοσύνταξης, εξετάζοντας τη γραμματική επάρκεια των φράσεων που λέει το παιδί και δεύτερον, της πραγματολογίας, εξετάζοντας την πληροφοριακή επάρκεια, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας που κάνει το παιδί ώστε να μεταδώσει πληροφορίες. Η ολιγόλεπτη χορήγησή της δοκιμασίας καθιστά εφικτή την αξιολόγηση σε πληθυσμούς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα.     Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ σημαντικό διότι η αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχει αδιαμφισβήτητη σημασία για την σχολική τους πρόοδο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό πολλά είδη μαθησιακών δυσκολιών αποδίδονται σήμερα στην ύπαρξη γλωσσικών δυσκολιών.      Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των γλωσσικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ή τη μείωση των προβλημάτων αυτών....

Το γλωσσικό πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ

ζώο             γουρούνι         πρόβατο          αγελάδα           γάτα                                  Εικόνα 1. Νοήματα του προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ                          H ομιλία χρησιμεύει στο να μεταφέρουμε επικοινωνιακά μηνύματα σε άλλους ανθρώπους: να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μας και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Η ομιλία συνήθως συνοδεύεται από μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου. Αναπτυξιακά τα βρέφη, πριν καν πουν τις πρώτες λέξεις τους κατανοούν και εκφράζουν μηνύματα αρχικά με χειρονομίες, χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακές λειτουργίες. Η διαδικασία αυτή εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και το μετατρέπει σε εκφραστικό.     Το πρόγ...